top of page

Houtbouw omvat houtskeletbouw en houtmassiefbouw (CLT, MAGNUMBOARD®). Wat is het verschil?

Binnen de houtbouw bestaan twee mogelijkheden: houtskeletbouw en houtmassiefbouw. Deze bouwsystemen nemen we even onder de loep, want wat zijn de verschillen nu precies? 

Houtskeletbouw



Houtskeletbouw is een bouwmethode dat precies is zoals de naam beschrijft: een houten skelet. De basis van het gebouw bestaat uit houten balken die het skelet vormen en daartussen zit isolatie. Aan de binnen- en buitenkant worden materialen zoals gipsplaat, houten panelen en/of ander afwerkingsmateriaal gebruikt om de wanden en gevels af te werken.


Dit skelet vereist zowel aan de buiten- als binnenkant verschillende lagen afwerking. Een veelvoorkomend voorbeeld, van buiten naar binnen:


  1. De gevelafwerking (bijvoorbeeld gevelsteen)

  2. Een luchtspouw

  3. Een laag isolatie

  4. Een houten plaat (bijvoorbeeld multiplex, OSB of houtvezel) die luchtdicht toegeplakt wordt

  5. Het houten skelet

  6. Opnieuw een houten plaat

  7. Een leidingenspouw = ruimte tussenin om technieken weg te werken

  8. Een gipskartonplaat om een vlak oppervlak te bekomen


Door de vele lagen waaruit houtskeletbouw bestaat, bekom je vaak een vrij dikke wandopbouw. Dit ligt gemiddeld rond de 45 cm.


De kwaliteit van deze wanden is sterk afhankelijk van de nauwkeurigheid van de constructie. Als men ze net zo solide wil maken als een massieve houten wand, vergt dit aanzienlijk meer arbeidsuren, waardoor de prijs hoger uitvalt dan die van een massieve wand.


Houtmassiefbouw


Houtmassiefbouw zijn grote massieve platen die in één keer perfect luchtdicht zijn. Tevens vereist de afwerking ervan veel minder. Onder houtmassiefbouw zijn de twee belangrijkste mogelijkheden CLT en MAGNUMBOARD®.


CLT - Massief hout, kruislaags verlijmd



CLT staat voor Cross Laminated Timber. CLT-platen bestaan uit traditionele houten planken die kruislaags verlijmd zijn. Het hout kruislaags verlijmen zorgt ervoor dat de kracht en stabiliteit ervan verbetert.


Vuren en grenen zijn de voornaamste houtsoorten die worden gebruikt voor CLT.


De wandopbouw bij houtmassiefbouw is een pak eenvoudiger dan bij houtskeletbouw. De wandopbouw van CLT, van buiten naar binnen:


  1. De gevelafwerking (bijvoorbeeld gevelsteen)

  2. Een luchtspouw

  3. Een laag isolatie

  4. CLT-paneel met ingewerkte kanalisaties voor technieken

  5. Een gipskartonplaat om een vlak oppervlak te bekomen


Gemiddeld is de wandopbouw met CLT 45 cm.


MAGNUMBOARD® - Massief technisch hout




In tegenstelling tot CLT waarbij traditioneel hout wordt gebruikt, bestaat MAGNUMBOARD® houtmassiefbouw uit meerdere platen technisch hout die stevig aan elkaar verlijmd zijn.


Deze platen technisch hout zijn vervaardigd uit houtvezels die worden gemengd met hars en een formaldehydevrije bindmiddel (= vrij van schadelijke stoffen), vervolgens in specifieke richtingen gelaagd op een continu vormingslijn en ondergaan persing en warmtebehandeling, waarbij het proces de hars activeert en de vezels verbindt tot een stevig paneel. Hierdoor noemen we MAGNUMBOARD® ook wel technisch hout.


De voornaamste houtsoort die gebruikt wordt voor MAGNUMBOARD® is grenen.


De wandopbouw van MAGNUMBOARD®, van buiten naar binnen:


  1. De gevelafwerking (bijvoorbeeld gevelsteen)

  2. Een luchtspouw

  3. Een laag isolatie

  4. MAGNUMBOARD-paneel met ingewerkte kanalisaties voor technieken


Gemiddeld is de wandopbouw met MAGNUMBOARD® 40 cm.


Waarom is MAGNUMBOARD® zo interessant?


De voordelen van houtmassiefbouw met MAGNUMBOARD® tegenover houtskeletbouw


Voordeel 1: Houtmassiefbouw biedt massa


Houtskeletbouw is slechts een houten geraamte dat met plaatmateriaal wordt afgedekt. Er is weinig massa en daardoor ook weinig thermische inertie, met bijgevolg meer en sterkere temperatuurschommelingen. Weinig massa betekent ook een lage akoestische inertie, wat betekent dat geluid slecht geabsorbeerd, gedempt of vertraagd wordt.


Een MAGNUMBOARD®-woning daarentegen is geen houten skelet, maar houtmassiefbouw. Dit wil zeggen dat onze wanden bestaan uit 10 cm massief technisch hout, wat tenminste massa biedt. Massa houdt verband met een goede thermische en akoestische isolatie.


Deze massa zorgt dus voor:


  • een betere akoestische isolatie: minder geluidsoverdracht en betere geluidskwaliteit

  • een betere thermische isolatie: houdt je huis langer koel in de zomer, en warm in de winter

  • een betere structurele stabiliteit: hierdoor is MAGNUMBOARD® niet enkel uitermate geschikt voor woningbouw maar ook voor appartementsbouw


Gemiddelde basisdensiteit van rotswolisolatie (waaruit een HSB-wand vnl. opgebouwd is) = 30 kg/m³.

Exacte densiteit van MAGNUMBOARD® (volgens EN 323) = 620 kg/m³.



Voordeel 2: Zo goed als 100% luchtdicht


Bij houtskeletbouw wordt doorgaans een dampscherm aan de binnenkant van de houten constructie aangebracht. Dit vereist precisie, aangezien het dampscherm ononderbroken rondom het gebouw moet lopen. Een aparte leidingenspouw wordt gebruikt om de perforatie van het membraan te minimaliseren, terwijl het afdichten van naden en randen de luchtdichtheid moet waarborgen. Het is een gevoelig systeem.


De luchtdichtheid van houtmassiefbouw met MAGNUMBOARD®-elementen is aanzienlijk beter, omdat de wanden uit één geheel bestaan en dus zo goed als volledig luchtdicht zijn. Hierdoor is een dampscherm absoluut overbodig.


Exacte lekdebiet van MAGNUMBOARD® (volgens EN 12114 bij 50 Pa) = 0,12 m³/hm². Om je een idee te geven: zéér luchtdichte gebouwen behalen een lekdebiet van 2 à 3 m³/hm² en dit wordt gemakkelijk behaalt met een MAGNUMBOARD®-woning.



Voordeel 3: Slankere muuropbouw


De gemiddelde wandopbouw van houtskeletbouw ligt rond de 45-47 cm. Er bestaan mogelijkheden om de opbouw slanker te maken, maar dit is een duurdere wandopbouw. Onze MAGNUMBOARD®-wanden bestaan standaard uit 10 cm massief technisch hout en vereisen géén extra afwerkingslagen langs de binnenzijde zoals bij houtskeletbouw. Binnen kan er rechstreeks spuitplamuur worden aangebracht, terwijl aan de buitenkant rechstreeks isolatie kan worden geplaatst.


Bij 14 cm isolatie en een afwerking met gevelsteen (10 cm) met luchtspouw (6 cm) komt dit neer op een MAGNUMBOARD®-wandopbouw van slechts 40 cm.


De voordelen van houtmassiefbouw met MAGNUMBOARD® tegenover houtmassiefbouw met CLT


Wat maakt MAGNUMBOARD® zo interessant in vergelijking met CLT? 5 voordelen opgesomd.


Voordeel 1: 35% extra massa


De extra massa in MAGNUMBOARD®-panelen komt hoofdzakelijk door hun hogere densiteit in vergelijking met traditioneel massief hout (zoals CLT gebruikt) gezien MAGNUMBOARD®-panelen bestaan uit samengeperste houtvezels.


Deze extra massa zorgt voor:


  • een betere akoestische isolatie: minder geluidsoverdracht en betere geluidskwaliteit

  • een betere thermische isolatie: houdt je huis langer koel in de zomer, en warm in de winter


Gemiddelde basisdensiteit van grenen = 400-420 kg/.

Exacte densiteit van MAGNUMBOARD® (volgens EN 323) = 620 kg/.


Voordeel 2: Ruime inwendige kanalisaties


In onze MAGNUMBOARD®-wanden voorzien we inwendige kanalisaties voor technieken over de volledige hoogte van de muur. Deze kanalisaties zijn ruim (10 cm breed en 2,5 cm diep) zodat er na constructie nog mogelijkheid is om extra bedrading te trekken en te klokboren mocht de bouwheer dit wensen.





Voordeel 3: Naadloze wanden

Dankzij de volledige naadloze wanden is de eindafwerking met rol- of spuitplamuur mogelijk. Dit is een eenvoudige bewerking (laagdikte van max. 1 mm) met een geringe kost. Afwerken met gipsplaten is hierdoor niet meer nodig.


Voordeel 4: Verwaarloosbare uitzetting


MAGNUMBOARD® is technisch hout en heeft hierdoor een verwaarloosbare uitzettingscoëffficiënt tegenover traditioneel hout. Zo is de uitzettingscoëfficiënt van MAGNUMBOARD® gemiddeld 16 keer kleiner dan die van CLT. Dit is ook één van de redenen waarom de eindafwerking gemakkelijk kan gebeuren zoals beschreven in voordeel 3.


Exacte uitzettingscoëfficiënt van MAGNUMBOARD® per 1% verandering in houtvochtgehalte = 0,015%. Gemiddelde uitzettingscoëfficiënt van CLT per 1% verandering in houtvochtgehalte = 0,24%.


Voordeel 5: Ecologischer gebruik van hout


CLT bestaat uit houten planken die kruislaags verlijmd zijn. Het productieproces van houten planken is op ecologisch vlak minder efficiënt doordat niet alle delen van de boom worden benut. Dit komt voornamelijk door de zaagtechnieken die resulteren in bepaalde delen van de boom die niet geschikt zijn voor het maken van planken vanwege hun grootte, kwaliteit of andere eigenschappen. De restanten, zoals takken en kleine stukken hout, worden soms niet optimaal benut en worden als afval beschouwd.


MAGNUMBOARD® daarentegen maakt efficiënter gebruik van houtbronnen door houtschilfers te gebruiken die anders mogelijk als restmateriaal zouden worden beschouwd. Dit maakt MAGNUMBOARD® een ecologisch aantrekkelijkere keuze.



Meer weten over het bouwsysteem MAGNUMBOARD® en onze aanpak?

Nieuwsgierig naar de oneindige mogelijkheden van bouwen met hout, maar heb je toch vragen over ons unieke bouwsysteem? Wij staan klaar om al uw vragen te beantwoorden. Maak nu een vrijblijvende afspraak in onze productie-atelier of één van onze kijkwoningen.

bottom of page