top of page

Hoe duurzaam en ecologisch is bouwen met hout?

Met natuurlijk, hernieuwbaar materiaal zoals hout opent het de weg naar een meer duurzame toekomst  en een kleinere ecologische voetafdruk. Maar hoe ecologisch is houtmassiefbouw met MAGNUMBOARD® precies?

CO2-cyclus van houtbouw: tot -26 ton CO2

Jonge bomen absorberen het meest CO2

Bomen zijn geweldige CO2-opnemers, vooral tijdens hun groeifase. Interessant genoeg neemt deze absorptie sterk af wanneer ze volgroeid zijn. Oogsten, herplanten en opnieuw oogsten op het juiste moment is de manier om de CO2-opname te maximaliseren.


Eén van de enige negatieve CO2 bouwmaterialen ter wereld


Wist je dat deze opgenomen CO2 ook gedurende honderden jaren vastgehouden wordt in het gekapte hout? Een kleine berekening:


  • 1 kg hout slaat gemiddeld 0,5 kg CO2 op

  • 620 m³/kg is de massadichtheid van MAGNUMBOARD®

  • 65-85 m³ hout bevat een gemiddelde houtmassiefbouw met MAGNUMBOARD®


Dit wil zeggen dat je met jouw MAGNUMBOARD® houtmassiefbouw ongeveer 20-26 ton CO2 weghaalt uit de atmosfeer. Dat is het equivalent van 6 à 7,5 jaar vervuiling met de auto!


Houtmassiefbouw biedt de mogelijkheid om talloze huizen te bouwen en aanzienlijke hoeveelheden CO2 vast te leggen. Hoe meer hout je dus gebruikt, hoe meer CO2 je 'verwijdert' uit de atmosfeer. Bovendien vermindert houtbouw het gebruik van vervuilende en energieverslindende materialen, wat een dubbele winst oplevert voor het milieu.


CO2-uitstoot van traditionele bouwmethodes: tot +80 ton CO2


De bouwsector staat bekend als een van de meest vervuilende industrieën wereldwijd. Ze is verantwoordelijk voor 39% van de CO2-uitstoot. Terwijl de luchtvaart ongeveer 3% van de wereldwijde CO2-uitstoot genereert, is alleen al de productie van cement verantwoordelijk voor zo'n 9% van deze uitstoot.


De bouw van een doorsnee traditionele woning veroorzaakt + 50 à 80 ton CO2-uitstoot, afhankelijk van factoren zoals grootte, materialen en herkomst.


Duurzaamheid van MAGNUMBOARD®


Hout is het enige bouwmateriaal dat van nature hernieuwbaar is. Als je de bossen duurzaam beheert, is het een onuitputtelijke grondstof. Verantwoord bosbeheer voorkomt uitroeiing of uitputting van specifieke boomsoorten.


Wist je dat de bosbouw steeds duurzamer wordt? In Europa komt er meer bos bij dan er verdwijnt!


MAGNUMBOARD® draagt het PEFC-label



Het PEFC-label is een internationaal erkend systeem voor het certificeren van duurzaam beheerde bossen. Dit label waarborgt dat houtproducten afkomstig zijn uit bossen die voldoen aan strikte ecologische, sociale en economische normen. Het controleert of het bosbeheer de biodiversiteit behoudt, de rechten van lokale gemeenschappen respecteert en de gezondheid van bossen wereldwijd bevordert. Producten met het PEFC-label dragen bij aan het behoud van bosgebieden en duurzaam gebruik van hulpbronnen.


MAGNUMBOARD® draagt het Blue Angel eco-label




Dit label wordt toegekend aan producten die tijdens hun hele levenscyclus milieuvriendelijk zijn, van productie tot verwijdering. Het Blue Angel-keurmerk richt zich op aspecten zoals het minimaliseren van schadelijke stoffen, het verminderen van energie- en waterverbruik, het bevorderen van hergebruik en recycling, en het verminderen van de impact op het milieu.


Waar komt MAGNUMBOARD® vandaan?


De individuele MAGNUMBOARD®-platen worden vervaardigd in Duitsland door SWISS KRONO en het hout is voornamelijk afkomstig uit de directe omgeving rond de productie-unit.


Als licentiehouder van MAGNUMBOARD® produceren we zelf de volledige MAGNUMBOARD®-woningen en worden ze rechtstreeks vervoerd naar de werf.


Dankzij deze combinatie worden de transportkosten aanzienlijk geminimaliseerd.


Gecertificeerd energiemanagementsysteem


SWISS KRONO Duitsland heeft een gecertificeerd energiemanagementsysteem (DIN EN ISO 50001), wat een groot aantal energiebesparende maatregelen inhoudt. Met deze maatregelen vermindert SWISS KRONO het aardgasverbruik en de CO2-uitstoot aanzienlijk.


Recyclage van MAGNUMBOARD®


Na de productie van jouw MAGNUMBOARD®-woning laten wij onze restmaterialen recyleren. Ze kunnen gebruikt worden als grondstof voor spaanplaten.


Bij een renovatie of afbraak van een MAGNUMBOARD®-woning kan je de panelen gemakkelijk opnieuw gebruiken voor hetzelfde doel.


In 2030 wordt de CO2-taks ingevoerd


Vanaf 2030 zal CO2 belast worden waardoor niet-hernieuwbare materialen in prijs zullen toenemen. De CO2-heffing zal minimaal € 125/ton CO2 bedragen waardoor de prijs van staal, baksteen en beton met respectievelijk 15%, 20% en 30% zal stijgen.


Hout is een hernieuwbaar materiaal en wordt dus vrijgesteld.


Voordelen kort opgesomd


  • 0% CO2-uitstoot met houtmassiefbouw: -26 ton CO2 in vergelijking met +80 ton CO2

  • Van alle bouwmaterialen is hout het enige dat van nature hernieuwbaar is

  • MAGNUMBOARD® komt uit duurzaam beheerde bossen




Meer weten over het bouwsysteem MAGNUMBOARD® en onze aanpak?

Nieuwsgierig naar de oneindige mogelijkheden van bouwen met hout, maar heb je toch vragen over ons unieke bouwsysteem? Wij staan klaar om al uw vragen te beantwoorden. Maak nu een vrijblijvende afspraak in onze productie-atelier of één van onze kijkwoningen.

bottom of page